De basis voor een sociale cohesie en interactie tussen mensen is veiligheid en vertrouwen. Maar wat is nodig om een gezamenlijke beweging te activeren? Diane Dros geeft tips.
Essentieel: het stellen van een doel
We willen niet alleen prettig samen zijn, de meeste mensen willen ook graag waarde toevoegen en samen iets ontwikkelen. We willen iets maken waar de maatschappij of markt waarde aan hecht, zodat we hiervoor een beloning kunnen ontvangen. Maar we willen misschien vooral iets doen waar we samen trots op kunnen zijn.
Voor een slagvaardige organisatie is meer nodig. Om samen ergens te voor gaan heb je een doel nodig. Een doel waar jij als mens, team en organisatie waarde aan hecht. Een activiteit die je het gevoel geeft dat hetgeen wat je doet, er toe doet en waar je voor gewaardeerd wordt. Hierbij geldt: hoe meer passie er op het gezamenlijke doel zit, hoe meer dit verbindt en een drive geeft om er samen voor te gaan. Je bent bereid er samen voor te vechten.
Zingeving als bouwsteen voor inclusie
Zingeving is de motor om de extra stap te willen zetten. Het activeert om out of the box te denken en naar oplossingen te zoeken. Het activeert dat je naar je collega’s, je teamgenoten kijkt en realiseert dat je het zonder hun het mooie doel niet gaat realiseren.
In de praktijk kom ik veel organisaties tegen waar mensen niet scherp hebben wat het nut en/of de toegevoegde waarde van hun team danwel de organisatie is. Of het nut van de organisatie is helder, maar niet hoe dit samenvalt met een team of individu. Elke organisatie die kan bestaan, biedt iets waar mensen waarde aan toekennen. Alleen is de boodschap van wat hun waarde is niet geland bij hun eigen mensen.
In de praktijk zie je, dat als de zingeving van een team helder en aansprekend is, mensen sneller bereid zijn om over hun verschillen heen te stappen. Het hogere doel is belangrijk om samen de schouders eronder te zetten. Het verbindt en is daarmee een belangrijke motor naar slagvaardig samenwerken. En als je dan ook de beoogde doelen haalt, zal dit zorgen voor trots bij de mensen en het team. Zingeving is daarmee een fundamentele bouwsteen voor inclusie.
Breng zingeving van de organisatie over
Hoe zorg je dat je medewerkers de zingeving van de organisatie en hun team weten en voelen? Het begint met een goede en sterke boodschap. Wat bieden wij waar onze doelgroep op zit te wachten? En wat doen wij wat ons uniek maakt? Wat zijn onze collectieve overtuigingen?
De sessie die ik regelmatig doe met teams om hun meerwaarde scherp te stellen, vind ik altijd erg leuk om te doen. Niet ingewikkeld, maar met een gedegen voorbereiding een middag bij elkaar komen en scherp stellen wat de doel van de organisatie is. Om een goede verhaal te maken zijn er een aantal aandachtspunten:
- Neem als HR regie (eventueel samen met interne communicatie) en maak duidelijk waarom deze interventie belangrijk is;
- Doe het samen met de mensen in een workshop;
– De kaders vanuit het management op te stellen (top down).
– De teams/afdelingen de invulling te laten doen (bottom up).
Ik kom tegen dat het team een sterk verhaal heeft. En men ook trots is op wat ze samen doen. Maar de verbinding met wat het bedrijf biedt is er onvoldoende. Het resultaat is dat er een eiland binnen de organisatie ontstaat. Hoe verbindt je dat eiland weer aan de organisatie?
- Doe de sessie per team. Verbindt de teams vervolgens weer met afgevaardigden vanuit de teams, zodat er een mooie rode draad komt waarbij elk team uniek is, maar wel is verbonden met elkaar;
- Bereid de workshop goed voor, zodat iedereen de draad van het verhaal kan volgen en je niet alle kanten op gaat;
- Maak er geen rationele sessie van. Uiteindelijk gaat het erom dat je met de boodschap de emotie raakt. Dat je elkaar in de ogen kijkt en voelt: “Yes! Hier gaat de energie stromen!”
Na zo’n middag ontstaat altijd een flow, energie en een wij. Het betekent niet dat alles perfect is, maar wil je bewegen dan is het starten van de motor een heel goed begin.
Verbinden van mensen (inclusie), de belangrijkste bouwsteen van een lerende organisatie?!
Fundamentele bouwstenen voor een lerende organisatie is kennis verbinden en informatie verrijken. Zo kun je weer innovatieve dingen creëren. Voor 80 procent zijn mensen degene die deze kennis en informatie creatief verbinden. Als je dat bedenkt, is het logisch dat je een organisatie zo moeten inrichten dat mensen worden gefaciliteerd om samen te werken. Om zo een flow en energie in je teams te creëren waar samen kennis verrijken optimaal stroomt.
Maar waarom is dit binnen veel organisatie zo moeilijk om te organiseren? De mens centraal is een thema wat al lang speelt. In de praktijk zijn het vaak nog steeds processen, wetten en techniek die leidend zijn. Het begint om op een andere manier naar een organisatie te kijken.